Lipoedeem

Dé specialist op het gebied van lipoedeem

Lipoedeem is een hele vervelende, vaak pijnlijke en chronische aandoening. Pas sinds kort wordt deze aandoening erkend als ziekte, helaas betekent dat niet dat er veel bekendheid is binnen de gezondheidszorg. Bij Nationaal Huidcentrum hebben we deze expertise wel in huis. Wanneer je last hebt van lipoedeem kan dat je behoorlijk radeloos maken; sporten en diëten lijken niet te helpen en de omgeving kan vervelend reageren. Wij hebben veel ervaring met lipoedeem en weten dat dit een enorme impact kan hebben op je leven. Ook weten we dat lipoedeem vraagt om een specialistische aanpak op verschillende vlakken. We zullen het ontstaan, het verloop en de behandeling zo goed mogelijk toelichten.

Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door te veel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Bij wijze van uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een kwetsbaar houdings- en bewegingsapparaat, waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten. Lipoedeem kent meerdere verschijningsvormen. In de meeste gevallen zijn de benen of delen daarvan aangedaan in een symmetrisch patroon. De voeten en enkels zullen echter nooit zwelling vertonen. Vlak boven de enkel ontstaat vaak direct zwelling die de hele (onder)benen beslaat.

Lipoedeem stadia

De verschillende stadia van lipoedeem

Lipoedeem kent verschillende stadia zoals in de illustratie hierboven te zien is. Het is niet zo dat iemand in stadium 1 per definitie in stadium 3 zal eindigen. Wel zijn er manieren om verergering zoveel mogelijk te voorkomen. Een evenwichtig dieet (voorkomen van overgewicht) in combinatie met voldoende lichaamsbeweging zijn de basis. Verder kan het dragen van goed aangemeten steunkousen helpen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem) en aanvullend kunnen lymfedrainage behandelingen bijdragen. Bij een normale omvang (buiten de aangedane gebieden) heeft het geen zin om extra te lijnen, hierdoor zullen de vetophopingen niet verminderen. Lipoedeem is een chronische, vaak pijnlijke aandoening die het bewegen bemoeilijkt en gepaard kan gaan met vermoeide benen die zwaar aanvoelen. Ook ontstaan er soms klachten aan gewrichten zoals de enkels en de knieën. De grootste klacht is echter van psychische aard, er bestaat bij vrouwen met lipoedeem een groot gevoel van schaamte.

Lees meer over lipoedeem op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipoedeem

Intakegesprek Lipoedeem

Hebt u Lipoedeem en wilt u weten of een liposuctiebehandeling oplossing kan bieden? Tijdens een intakegesprek met de arts en uw patiëntcoördinator wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden. Tevens bieden we u de mogelijkheid voor een pré consult. Ons zgn. VideoPréConsult.

VideoPréConsult

Wie kiest voor een lipoedeembehandeling wil dat weloverwogen doen. Daarom bieden wij de mogelijkheid voor een online consult: het VideoPréConsult.
We geven u antwoord op de belangrijkste vragen en bekijken samen met u of de behandeling geschikt is.
U plant deze intake eenvoudig en snel via door hier te klikken.

 

Prijs lipoedeembehandeling

De prijs van een lipoemdeembehandeling is afhankelijk van de locaties die behandeld worden. Daarnaast vraagt een lipoedeembehandeling om intensieve nazorg. Tijdens een uitgebreide intake zullen wij u een prijsopgave doen.

Meer informatie

Hebt u last van lipoedeem of denkt u dat u lipoedeem hebt maar is de diagnose nog niet gesteld? Maak dan nu een afspraak.