Acnebehandelingen

Wat is acne?

Acne vulgaris, meestal acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen in de puberteit krijgt wel in meer of mindere mate met acne te maken. De één heeft last van enkele puistjes, en bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Acne kan een negatieve invloed hebben en daarmee het plezier in het dagelijks leven ontnemen.
Wij begrijpen dit maar al te goed. Onze artsen en huidtherapeuten hebben veel ervaring met het behandelen van acne. En met succes; 94% van onze patiënten die zich melden met acne hebben na de behandeling een ‘schone’ huid. Acne behandelingen vallen, net als in het ziekenhuis, (deels) onder de verzekerde zorg.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst gaan tijdens de pubertijd meer talg produceren. Indien er te veel talg wordt geproduceerd, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze onderhuidse ophopingen zorgen uiteindelijk voor ontstekingen. Hierdoor ontstaan mee-eters en puistjes. Lees hier meer over het ontstaan van acne.

Behandeltrajecten

Het traject kan bestaan uit verschillende behandelingen. Het is ons doel om een zo minimaal mogelijk belastend behandeltraject samen te stellen. Mocht u bijvoorbeeld medicatie voorgeschreven gekregen hebben, dan kunnen wij door het uitvoeren van therapeutische behandelingen de dosis medicatie verlagen. Gedurende het hele traject wordt u begeleid door uw dermatoloog en huidtherapeuten.

Acnelittekens

Veel mensen die acne hebben gehad houden littekens over wanneer acne niet meer actief is. Dit komt doordat de huid beschadigd is door de puisten en mee-eters maar met name door het knijpen en krabben.
Acne littekens in het gezicht, op de rug en/of op de schouders worden vaak als cosmetisch storend ervaren. De huid is schoon maar nog steeds niet glad. Door middel van een aantal behandelingen kunnen we de acne littekens minder zichtbaar maken en in sommige gevallen helemaal verwijderen. Lees hier over de mogelijkheden.

ND:YAG laser bij acne

De zogenoemde ND:YAG short pulse is een techniek die uitermate geschikt is voor verbetering van milde tot matig actieve acne. Deze laser doodt de bacteriën die acne veroorzaken, de Propionibacterium acnes. Deze bacteriën splitsen het talg in vetzuren die irriterend werken en ontstekingen kunnen geven. Daarnaast verwarmt de laser het talg in de talgklieren waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken. Ook zal de roodheid in de huid afnemen. Deze behandeling is zeer goed te combineren met andere acne behandelingen. Wij informeren u graag.