Littekenbehandelingen

Littekenbehandelingen

Met een littekenbehandeling kunnen wij een litteken goed behandelen. Het litteken zal sterk verminderen en in sommige gevallen niet meer zichtbaar zijn.
Littekens zijn stukjes huid die verhard, verkleefd en/of verdikt zijn. Littekens kunnen rood van kleur zijn maar ook wit (kleurloos). Littekens ontstaan na een beschadiging in de dieper gelegen lagen van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, zoals bijvoorbeeld bij schaafwonden, herstelt de huid zonder een litteken achter te laten. Wanneer de beschadiging dieper is en ook de lederhuid (dieper gelegen huidlaag) is beschadigd zal de huid herstellen met een litteken.

Soorten littekens

  • Normaal litteken: een “normaal” litteken heeft gemiddeld een jaar de tijd nodig om “uit te rijpen”. Na dit jaar heeft het litteken zijn definitieve vorm en kleur gekregen.
  • Hypertrofische littekens: deze littekens worden gekenmerkt door een fel rode kleur, zijn dik en stug, komen boven het huidniveau uit en veroorzaken vaak jeuk en pijn.
  • Keloïde littekens: dit type litteken groeit buiten de oorspronkelijke wondrand. Bovendien kan het litteken felrood tot paars kleuren.
  • Atrofische littekens: deze littekens vertonen een atrofisch aspect. Het littekenweefsel is dun, droog, zacht en fijn rimpelig.
  • Scleroserend littekens: door pathologische veranderingen in het bindweefsel kan een litteken ook gaan scleroseren. Het litteken wordt dan hard, dik en moeilijk plooibaar.

 

Adviesgesprek

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek informeert onze huidtherapeut u uitgebreid over de mogelijke behandelingen.