Spataderbehandeling

Spataderen

Spataderen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze hebben allen gemeen dat het ontsierende vaten zijn, die met name op de benen voorkomen. Gelukkig zijn de meeste spataderen goed te behandelen.

Hoe ontstaat een spatader?

Aderen zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het zuurstofarme bloed naar het hart. De slagaderen vervoeren het zuurstofrijke bloed van het hart naar alle weefsels en organen. Spataderen zijn verwijdde aderen met niet goed functionerende kleppen. Hierdoor wordt het zuurstof arme bloed niet meer weggepompt uit de ader waardoor deze volloopt. Er wordt van spataderen gesproken wanneer er duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal  kronkelig verlopende, aderen zijn.

Er wordt een onderscheid gemaakt in kleine spataderen, middelgrote spataderen en grote spataderen.

  • Kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel “takkebosvenen” genoemd. Verreweg de meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren
  • Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten
  • Grote spataderen zijn dikke “kabels” die over het been lopen. Deze spataderen geven naast een cosmetisch probleem vaak ook pijn- en oedeemklachten.

Oorzaken van spataderen

Spataderen zijn vaak erfelijk. Door aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Daarnaast hebben mensen met een staand beroep, bijvoorbeeld bij bepaalde horeca functies, een vergrote kans op spataderen. Een derde veel voorkomende oorzaak is trombose. Bij trombose ontstaat een bloedstolsel in de ader. Wanneer het stolsel is verdwenen zijn meestal ook de kleppen verdwenen op de plek waar de trombose zat. Hierdoor ontstaan er spataderen.

In het algemeen komen spataderen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op spataderen omdat door de hormoonveranderingen de aderwanden wat slapper worden.

Verzekerde zorg

Sinds 1 januari 2012 zijn de regels met betrekking tot vergoeding aangepast. Dat wil zeggen dat de spataderbehandeling niet meer in alle gevallen vergoed zal worden. Wilt u weten of uw spataderbehandeling in aanmerking komt voor vergoeding? Klik dan hier.